خارش داخل بینی زیر گچ یا خارش قسمتهایی چون سوراخ های آن ، یکی از رایج ترین علائمی است که بیماران بعد از عمل و در طی دوره نقاهت با آن مواجه هستند. خارش بینی بعد از جراحی می تواند دلایل متعدد و گوناگونی داشته و بی توجهی به کنترل آن ، بیمار را دچار ناراحتی کند. در ادامه از این مقاله همراه ما بوده تا به صورت دقیق به بررسی نحوه درمان خارش بینی و علتهای بروز آن بپردازیم.
علت خارش بینی بعد از جراحی چیست؟
خارش بینی بعد از جراحی بینی پدیدهای کاملاً طبیعی است که ناشی از فرآیند ترمیم پوست، بازسازی اعصاب سطحی و تحریک بافت پوست ایجاد می شود؛ اما گاهی این خارش فراتر از حالت معمول بوده و به بررسی های پزشکی و شرایط درمانی جدی تر نیاز دارند. خارش داخل سوراخ های بینی عمدتا علتهای گوناگونی دارند که عبارت اند از:
- خشکی پوست که ناشی از مواد ضد عفونی کننده و محلول های حین جراحی ایجاد می شود.
- خشکی مخاط بینی که به دلیل تغییرات به وجود آمده در ساختار بینی ایجاد می شود.
- حساسیت به چسب و پانسمان ها
- وجود تامپون یا اسپلینت داخل بینی
- خارش در ناحیه بخیه
- تورم شدید بینی زیر گچ و پانسمان
- ترمیم زخم و خارش ناشی از ترمیم پوست
آیا خاراندن بینی بعد از جراحی ممنوع است؟
بله خارش بینی به خصوص در هفته ابتدایی بعد از جراحی کاملا ممنوع بوده و به هیچ عنوان توصیه نمی شود. این امر باعث بروز عوارضی چون آسیب و خراش پوست ، آسیب به بخیه های داخلی بینی ، خونریزی و غیره می شود. در نتیجه توصیه می شود که در هفته های ابتدایی برای کاهش حس خارش بینی تنها از روشهای توصیه شده پزشک استفاده کرده و به هیچ عنوان سوراخ های بینی یا حتی روی آن را تحریک نکنید.
دریافت نوبت جراحی بینی با پر کردن فرم زیر
راه های درمان و پیشگیری از خارش بینی
روشهای متعددی برای درمان خارش بینی وجود دارد که توسط پزشک تعیین شده و خطری برای بینی تازه جراحی شده به دنبال ندارند. برخی از اصلی ترین راه های درمان خارش بینی عبارت اند از:
- شستشو دادن مداوم بینی بعد از خارج کردن اسپلینت و تامپون
- استفاده از پماد ها و کرم های توصیه شده از جانب پزشک
- استفاده از چسب بینی مرغوب که باعث بروز حساسیت نشوند
- مشورت با جراح بینی
- حفظ رطوبت محیط و پوست
- استفاده از اسپری های بینی
- پرهیز از خاراندن بینی
- استفاده از دستگاه بخور به منظور حفظ رطوبت داخلی بینی
- قرار دادن کمپرس سرد بر اطراف بینی
- بعد از هر بار تعویض چسب بینی حتما پوست آن را خوب شستشو دهید
- عدم قرارگیری در معرض گرد و خاک و آلودگی که سبب تحریک بینی می شوند
خارش زیر گچ بینی را چگونه کاهش دهیم؟
طبیعی است که در روزهای ابتدایی بینی به دلیل تورم زیاد فشار شدید تری به گچ وارد کرده و همین موضوع سبب بروز خارش شدید بینی زیر گچ شود. تنها راه کاهش حس خارش زیر گچ ، استفاده از کمپرس سرد در اطراف بینی ، بالا نگه داشتن سر بوده و راه دیگری برای آن وجود ندارد. بنابراین توصیه می شود که به گچ روی بینی توجه نکرده و استراحت کنید.
خارش بعد از جراحی بینی تا کی ادامه دارد ؟
در اکثر موارد خارش بعد از جراحی بینی طی دو تا چهار هفته به تدریج کاهش یافته و خود به خود رفع می شود. با این حال، در برخی افراد، به ویژه کسانی که پوست حساس یا سابقه ابتلا به آلرژی دارند، ممکن است این احساس تا چند ماه نیز ادامه دار باشد. بنابراین در صورت ادامه دار شدن خارش بینی بعد از 4 هفته و رعایت تمامی نکات جهت درمان خارش حتما با پزشک خود مشورت کنید . (ممکن است به چسب حساسیت داشته باشید)
نکته پایانی
خارش سوراخ های بینی یا خارش سطح پوست آن از واکنش های طبیعی بدن به شمار می روند که به دلیل تغییرات به وجود آمده در ساختار بینی ، وجود بخیه ،خشک شدن مخاط بینی و غیره به وجود می آیند. این حالت کاملا موقتی بوده و بعد از چند روز به طور کامل رفع می شود. در نتیجه به هیچ عنوان بینی را تحریک نکرده برای خارش آن شی داخل بینی نبرید. تنها شستشو بینی با سرم مخصوص ، استفاده از اسپری مخصوص بینی و غیره در این دوره توصیه می شود.